News

Højesterets dom af 15.8.2023

Skadelidte fik ikke medhold og skulle tilbagebetaling erstatning grundet fortielser.

Højestret fastlægger grænser for grov uagtsomhed i trafikken

Højesteret afsiger markant dom om grov uagtsomhed i trafikken.

Sagen vedrørte en trafikulykke, hvor en motorcykel kørte ind i en venstresvingende bil. Motorcyklisten havde haft en hastighed på ikke under 105 km/t, og den tilladte hastighed var 60 km/t. Motorcyklisten havde endvidere på strækningen op mod krydset kørt sin motorcykel på et baghjul alene. Motorcyklisten havde været fulgt af to andre motorcyklister, der havde måttet bremse hårdt ned for ikke at ramme bilisten.

Ulykken havde haft et strafferetligt efterspil, idet motorcyklisten var blevet idømt en bøde på kr. 4.500 for overtrædelse af færdselsloven, og han var endvidere blevet fradømt sit kørekort for en 6 måneders periode.

Motorcyklisten rejste krav mod bilistens forsikring for den personskade han havde pådraget sig. Forsikringsselskabet bestred at skulle betale, da man mente at motorcyklistens kørsel havde været groft uagtsom, og at erstatningen derfor måtte bortfalde.

Højesteret fastslog, at det ved vurderingen af den grove uagtsomhed i færdselslovens § 101, ikke er enhver  form for grov uagtsomhed, der kan få betydning for bortfald eller nedsættelse af en erstatning. Nedsættelse kan kun ske, hvis der er tale om meget grov uagtsomhed. Her fraviger man således den traditionelle fortolkning af begrebet grov uagtsomhed i erstatningsretten.

Højesteret fandt efter en samlet vurdering af sagens omstændigheder imidlertid ikke, at motorcyklistens adfærd var så grov, at erstatningen skulle nedsættes. Landsretten var kommet frem til det samme resultat.

Velkommen til Erstatningshjælpen.dk

Erstatningshjælpen.dk er en af Danmarks første netbaserede retshjælpsordninger, hvor du kan finde en række relevante oplysninger om erstatningssager, og tillige har mulighed for at stille spørgsmål helt gratis og uforpligtende.

Du kan også kontakte os telefonisk på 33134242.

Vi videresender ikke persondata, og data slettes når rådgivning er afsluttet.

Vi yder desværre IKKE retshjælp i patientskadesager.